Monday, August 11, 2008

puasa ke tak puasa...

kawan2 sekelian... ni cikjah dlm dilema... kot ibu2 yg berpengalaman @ mereka yg ader pengetahuan psl pregnancy ni bulih bg pandangan serta nasihat... cikjah dlm dilema ni sama ada nak puasa atau tidak...

memandangkan baby baru lebih kurang 8 minggu kan, so ada yg suggest x yah poser sbb baby masa ni memerlukan khasiat makanan utk develop body, tissue etc... klu mengandung dh 5 bulan tu, ok kot puasa penuh...

so, amacam kawan2... puasa ke x puasa nih? ikut hati malas nak ganti2... nk puasa penuh je... tp cian plak kat baby... takut x dpt nutrisi yg diperlukan...


2 comments:

angah said...

tahun 2006 angah puasa penuh. Masa tu pregnant 2 bulan lebih. Mabuk2 tu biasa tapi bertahan selagi boleh sebab memikirkan malas nak ganti puasa.

Yang penting supplement cukup. Folic Acid jangan tinggal, masa sahur ambil susu dan tamar. Masa berbuka tu makan moderately dan kerap2 sampai la nak tidur.

Insyaallah tak de apa la puasa masa mengandung 1st trimester nih.

halinazairi said...

saya pon sama. tapi termiss 4 hari masa preknen kan no.2.
pikir2 balik .. rasanye sebenarnye larat nak puasa..gatal mulut je :P
masa tu, dlm 3-4 bulan kalau tak silap.
make sure masa sahur & buka puasa makan makanan nye sehat & cukup untuk 2 org ..