Sunday, March 1, 2009

masanya semakin hampir..

minggu ni dh 36++ cikjah peknen... meaning that tinggal 3 minggu lagi drp tarikh due... but, from my own experience, cikjah beranak 2 minggu awal dr tarikh jangkaan... maksudnya minggu 38++ dh bersalin dh... klu ikut pengalaman yg lalu, tinggal 2 minggu je lagi...
.
cikjah harap kali ni pun dpt bersalin secara normal... klu org yg x pernah beranak, derang akan tanya sakit ke x masa bersalin tuh... well, mmg la sakit... tp ianya berbaloi...
.
klu di oversea, ada byk cara/posisi yg boleh kita pilih utk beranak... beranak dlm air (water birth), beranak atas katil (mcm kat negara kita la... slalu guna posisi nih), beranak mencangkung, berdiri... mcm2 lagi la... ikut kpd keadaan/situasi/adat tempatan... dulu, kat mesia boleh beranak kat umah... skrg ni klu nk beranak kena gi sepital... selamat sket katanya... apa2 pun, janji both mommy & baby selamat kan...
.
kaki kanan hari tu kekejangan... then smpai ke hari ni masih lg rasa pain dia esp klu berjalan... klu nk tido tu berdoa dulu mudahan2 x kejang di tempat yg sama... sakit wooo kaki kejang tgh2 tido...
.
tangan pun dh start cepat terasa semut2, kebas2... nk grip pun dh x kuat lg... jari2 dh semakin mengembang... idung pun dh mcm rupa jambu air... kaki dh sembab... ni semua tanda2 semakin hampir waktunya... perut jgn cakap la... dh sehabis expend dah.. x leh nk ke depan lg dah... klu tunduk pun dh x nmpk kaki sendiri...
.
pregnancy kali ni letih sket sbb dh ader anak... klu dulu x payah nak susah2 jaga anak... rumah pun x bersepah sgt sbb xde budak kecik... skang ni kena jaga umah, jaga anak, jaga laki... anak plak jenis anak bertuah... lepas 5 minit kita kemas umah, dia punggah balik mainan dia... bila umah bersepah, mulalah mr hubby bising.. psttt "mr hubby, klu u bising2 x guna gak... tolong le i kemas umah nih... asyik i je yg kemas umah... smpai dh nk terberanak pun, xkn nk suruh i jugak kot... klu u penat, i pun penat gak... kita kn sama2 kerja"... pesanan ini ditaja oleh CJ Ent...
.
alhamdulillah minggu lepas x byk sgt miting... klu x, asyik gi miting je... minggu ni harapnya x sibuk sgt la... dpt la berehat sket...
.
ok la kengkawan... doakan semuanya selamat ek...

2 comments:

PFS6450 said...

Wah CikJah, 24 days 2go. Harap yang terbaek untuk manager and new baby. Dah pikir nama aper2 ker? Share sket :P

Cik Jah said...

nama x pikior lagik...