Monday, April 6, 2009

abeed latest condition...

salam readers... right now cikjah is blogging at hospital pantai air keroh melaka... abeed masuk wad disebabkan oleh blood infection... actually, hari jumaat abeed dh masuk hosp segamat but cikjah x puas hati dgn servis yg diberikan so cikjah mintak abeed dipindahkan ke hosp pantai melaka...
.
kat cni equipment memang memuaskan, service tip top, paed pun ok... abeed masuk hosp pantai hr smlm (ahad)... dr hosp segamat, abeed dh dehydrated... mata dia dh cengkung... even doc segamat pun amat worry dgn condition abeed... so doc segamat amat menyokong keputusan cikjah utk pindahkan abeed ke hosp pantai...
.
from segamat to melaka, cikjah n abeed naik ambulance pantai sbb masa tu dh masuk drip kt tgn abeed... ambulan hosp kerajaan plak x leh nk anta sbb kes ni from gov hosp to private hosp... tp abeed mesti ditemani oleh staff nurse... so doc gov tu try contact private ambulance kt segamat but they couldn't provide a staff nurse... lastly, doc gov contact pantai & pantai setuju send an ambulance bersekali dgn staff nurse... but pantai suggest kena ader doktor gak sbb abeed baru 20 hari... takut condition dia berubah masa dlm perjalanan ke melaka... cikjah setuju dgn cdgn n bayaran tmbhn utk doktor tuh...
.
smpai kat hosp pantai, doc lain plak entertain (doc yg bertugas kt bhgn emergency)... mcm2 dia tanya... pastu timbang plak... berat abeed dh susut... drp 3.8kg jd 3kg je... lepas tu terus bwk masuk wad... sibuk la nurse kt bhg paed & o&g uruskan abeed... masuk wayar itu, masuk wayar ini... wat chest x-ray... yg ngerinya tgk cecair yg keluar dr mulut abeed dh bercmpur dgn darah...
.
after that pakar kanak2 pun datang... dr datin athi namanya... sgt nice.. but masa tu after dia tgk condition abeed, muka dia sgt risau... abeed nangis x berhenti... dia bgtau abeed condition sgt teruk... nurse pn bgtau condition abeed kritikal (tenat)... berderau darah cikjah... mengalir air mata cikjah... sayu hati rasa... then cikjah nmpk doc x berenti2 kuar masuk bilik abeed... nurse pun bz wat mcm2 kt abeed... after 11pm, cikjah n family balik ke umah abg yg x berapa jauh dr hosp pantai...
.
pg ni mr hubby smpai ke melaka... we all together gi ke hosp pantai... tgk abeed dh x aktif n nangis cm smlm... cikjah ingt keadaan dia makin teruk.. but afterr see dr athi, dia kata condition abeed much better... dia dh x nangis cm smlm & he can sleep also... cecair dr perut yg keluar ikut mulut dia pun dh x keluar, klu keluar pun dh x bercmpur darah... doc bgtau yg dia guna ubat paling kuat sekali...
.
so right now, abeed still sleeping...sometimes dia nangis la klu org usik2 dia cam nk salinkan pampers ke, usik2 tgn dia ke... abeed still lg x minum susu... dok masuk air je... sister nasihatkan bg susu badan.. cikjah kn dh x bg abeed isap sejak nipple crack so cfm air susu xde @ sikit je... but td cikjah try la pump, dpt la 10ml je...
.
td dia punye set yg tmpt masuk air tu leaking... so kena tukar set yg baru... nak cari urat baby bukannya senang sbb sgt la kecik... last2 tau kt mana dia dpt urat tuh? kat KEPALA.... aiyoh, cikjah plak yg rasa sgt sakit... tp cikjah tgk sejak dia ubah kt kepala, abeed tido lg lena... agaknya masa set tu kt lengan, dia rasa sakit n x selesa kot sbb dia kn selalu gerakkan tgn dia... doc pun cikjah tgk muka dh dh x berapa risau... cool je doc hari ni... cikjah pun jd x berapa risau sbb dia kata abeed cm bertambah baik... cuma nk kena continue bg antibiotik je...
.
so now, cikjah looking for the best & comfort electric breast pump since avent breast pump x brp mendatangkan keselesaan kpd cikjah... & plz pray for abeed also ya... cian dia...

7 comments:

PFS6450 said...

Saya doakan semoga Abeed cepat sembuh InsyaALLAH!

Carrie-Ma said...

ja,

sama2 kita doakan abeed makin sembuh dan sihat...maafla xdpt menjenguk abeed...

aunti ck

adiwish A.K.A rahayu said...

Semoga abeed cepat sembuh..cik jah, tabahkan hati...jaga kesihatan semasa dalam pantang ye..hospital pantai mmg ok..dulu dua2 anak kita pon lahir kat sana...

Cik Emi said...

insyaAllah abeed will be hokeh.. dia mesti kuat.. amin..

Azini said...

siannyer kat abid.. tabahkan ati cik jah
abeed mmg perlukan cik jah..jai jaga kesihatan
sedihnyer..ya Allah..sembuhkan Abeed,..Amin....kimihaikal

Angah said...

InsyaAllah. Abee will be fine.. :)

Angah guna Medela Harmony (manual) dan Medela Pump in Style Advance (Elektrik)

Medela Harmony tu very good sebab ada dual suction mode (let down mode dan pump mode) alhamdulillah mmg tak sakit la..

PISA plak elektrik yang datang sekali dengan segala mak nenek untuk pump, simpan, angkut etc..

Kalau cikjah nak yang elektrik ada yang single and double pump gak. Yang single tu kalau takde elektrik soket boleh pakai bateri. Ada pelaras untuk tahap suction yang cikjah nak.

Tapi kalau manual mmg angah suggest Medela Harmony...

united ARAB emirates said...

cikjah...
everything's gonna be fine
insya allah
(risau aku!!!)