Tuesday, April 7, 2009

abeed's condition

salam semua... hari ni rutin yg sama... pagi2 lbh kurang kul 10.30am dh terpacak kt hosp pantai... smpai kat hosp, tgk abeed dh semakin baik walaupun belum lg 100% sembuh...
.
doc bgtau kandungan asid dlm badan dh semakin berkurangan... cuma hari ni nk tggu result test for acid utk tau lagi penurunan asid dlm badan... td dia dh amik smpel darah abeed & dh bwk ke lab...
.
mulut abeed pun dh x kering... meaning x lama lg dh boleh bg dia susu... selama ni dok masuk air je...
.
abeed pun dh buka mata... muka dia dh tembam balik & merah... nangis dh kuat... maksudnya bdn dh rasa sedap sikit... smlm dia nangis cm suara anak kucing je... hari ni dh ala2 melalak tp x sekuat dulu la... hari ni dia dh x pakai alat bantu pernafasan... smlm dia masih lagi pakai alat tuh... overall, he's much better now...
.
cuma jenis kuman x tau lagi... it takes time to biakkan kuman tuh then baru la masuk bwh mikroskop... bila dh tau kuman apa, boleh la doc treat dgn ubat yg lebih tepat utk bunuh kuman tuh... hopefully kuman yg x serius la...
.
kencing dia pun doc kata ok... oksigen 100% dlm badan even tanpa bantuan pernafasan... hari pertama dia masuk sini, oksigen dlm badan hanya 80%++ je... sebab tu doc pakaikan alat bantu pernafasan... nadi pun normal... nadi dia mmg normal sejak di hosp segamat lagi...
.
just now doc segamat telefon... inform psl result test... dia ckp mmg ader kuman dlm darah cuma jenis kuman x tau lagi... then he ask about my baby... so i told him that abeed's better now & dh cabut alat bantu pernafasan... the doc seem shocked sbb dia x expect condition abeed that serious... so dia tanya abeed pakai yg mesin2 tu ke... & i say yes... dia tanya since when... i replied since abeed masuk cni la... & he really2 don't know masa abeed masuk hosp segamat, dia dh kritikal sbb abeed is an active baby... cikjah bgtau dia yg dr athi bgtau condition abeed kritikal masa mula2 admit kat pantai & kuman dh merebak satu badan... dia agak terkejut la sbb x sangka abeed ni sakit kuat but hosp segamat treat sbg pesakit biasa yg x berapa memerlukan perhatian...
.
dia & dr athi saling berhubung antara satu sama lain... dia pun tau yg dr athi bg ubat yg paling kuat bcoz dr athi already told him about that... sblm letak tepon, dr nasaruddin sempat mendoakan keselamatan & kesihatan abeed... dr nasaruddin ni bagus sbb dia la yg tolong cikjah contact doc hosp pantai, carikan ambulan, settle kan discharge form cepat2, wat laporan cepat2... pd hal bukan keja dia pun... anyway, tq dr nasaruddin for being such a good doc... payah nk cari doc gomen cenggini...
.
cikjah nk post gmbr tp lupa nk bawak camera connector... cikjah try guna bluetooth henpon utk send pic ke lappy... tp fail la... nnt bila dh balik segamat, cikjah upload pic abeed yg ala2 berselirat dgn wayar... tp xde la berselirat sgt... cuma alat kesan nadi & set water drip tu aje...
.
thks to rakan2 yg medoakan kesejahteraan abeed...

3 comments:

PFS6450 said...

Publish la gambo cikjah... baby n mami sekali. dedi dengan kakak baby pon kalo ada gambonyer... leh tengok the whole family.

Alhamdulillah baby dah sehat! Apa2hal, publish post yer CikJah... ramai nak tahu psl nih rasanya. Mmm...

Sarah said...

Alhamdulillah baby akak dah sihat. He is such a fighter. Sarah doakan yg terbaik untuk Abeed akak dan sekeluarga. :)

adiwish A.K.A rahayu said...

dr arti ni dulu rawat my doter kat pantai.my dother masuk icu seminggu pasal masa dalam perut tali pusat dah terbelit 2 kali. badan dia pon dah jadi biru. nasib baik cepat..kalau tak..alhamdulillah skrang umurnya dah 8 tahun... insyaallah baby abeed akan pulih..cikjah harus kuatkan semangat ye..